Llengües

Claror - Bescaran

Claror - Bescaran

Descripció:
Etapa d’alta muntanya on podrem observar una part alta totalment estepària i anormalment plana per la seva alçada. També molt variada en l’orografia i espectacular en el paisatge i la panoràmica. El recorregut comença amb una pujada de dificultat mitjana fins al pic Negre, punt més alt del recorregut. Travessem Camp Ramonet i baixem fins a la collada de Pimes. D’aquí passarem per Naturlandia i ens dirigirem cap a Catalunya, passant pel coll de Midós fins a Bescaran.
Punt d’inici:
Refugi de Claror
Interès:
Natural, paisatgístic i cultural (Vall del Madriu-Perafita-Claror declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO).

Dificultat
Classificació: fàcil 

Nivell sortida: 2.280 m
Nivell arribada: 1.370 m
Desnivell acumulat: 633 m
Durada: 6 hores 45 minuts / 20 km

Senyalització

Tram Claror - Naturlandia :  GRP
Tram Naturlandia – Coll de Piners: 
Tram Coll de Piners - Bescaran:

 

 

 

 

Accés
Vehicle:
Accés en vehicle de Sant Julià de Lòria fins a La Rabassa – Naturlandia (17 km) per la crta. CS-130 (aparcament de Naturlandia).
Autobús:
Línia Q2, companyia Viatges Espanya tel.+ 376 841 456 - www.transportpublic.ad
Taxi:
Reserves taxi. Telèfon:+376 828 000 / +376 863 000 / +376 812345 . Parada aparcament del Camp Gran

Recorregut:
• Refugi de Claror – Port Negre.
Sortim del refugi de Claror seguint el GRP per una pendent de dificultat mitjana fins a trobar una llarga diagonal que ens porta al port Negre (2.605 m)
• Port Negre- Collada de Pimes - Naturlandia.
Des del port Negre pugem fins al pic Negre (2.642 m) punt més alt del recorregut, a partir d’aquí comencem la baixada seguint el GRP fins al Camp Ramonet que ens sorprendrà pel seu paisatge estepari i pla. En arribar al coll de Finestres es gaudeix d’una vista excepcional sobre Sant Julià i tota la Parròquia.
Més endavant arribarem a la collada de Pimes (2.140 m). Des d’aquí seguint el GRP seguim fins a Naturlandia.
• Naturlandia – Coll de Piners-Orri del Pal.
Sortim del refugi de la Rabassa i cal seguir la pista forestal direcció a coll de Piners i des d’allà al ras de Caborreu. L’aigua del torrent de Caborreu fa de fita entre Catalunya i Andorra. S’arriba a un paisatge típicament alpí, prats alpins, sense vegetació arbustiva ni arbrada, on pasturen els animals a l’estiu. Es continua per una pista forestal fins arribar al ras de Bescaran. S’aprofita una antiga pista utilitzada per contrabandistes i fora d’ús, inhabilitada però que utilitzarem per baixar de manera pronunciada després de planejar força estona i contemplar les vistes de la Ribera d’Urgellet i la Serra del Cadí.
• Orri del Pal - Refugi de coll de Midós.
Arribats al planell de l’orri del Pal es creua el torrent de port Negre i baixem direcció a la barraca del Vaquer de Bescaran i el Planell de l’orri Vell, des d’on es pot contemplar i gaudir de les tres valls de Bescaran (port Negre, valls de la Bassa i de la Valleta) i el segon pic més alt de la comarca: el Monturull amb 2.760m. Abans però cal travessar en aquest indret per una palanca el riu que baixa de les valls de la Bassa i de la Valleta. S’intueixen els antics orris antigament utilitzats per munyir les ovelles i fer desprès formatge. Aprofitem el camí direcció al planell de l’Orri Vell, seguint el camí que porta a la font Freda i que s’utilitza per portar l’aigua a les abeurades pel bestiar de coll de Midós. Arribem al refugi forestal del coll de Midós una vegada travessada la pista forestal que porta cap a l’estació d’esquí d’Aransa.
• Refugi coll de Midós – Casalins.
Recorregut que transcorre entre boscos de pi roig i negre, aprofitant un antic tirador de fusta passant pel coll Jovell i pròxim al camí trobem el dolmen de coll Jovell. El descens és suau, els paratges són d’especial interès i estan protegits degut a la presència del gall fer fins travessar la pista forestal al coll de l’Ingla , seguint-la uns 50 metres i trencar a mà dreta seguint el camí que ens durà fins a Casalins.
• Casalins – Bescaran.
Des d’aquí surt el camí i baixa cap al poble de forma pronunciada i seguint l’antic camí que porta als cultius del poble. Aquest transcorre entre antics camps de cultiu actualment abandonats i parets de pedra seca del país, predomina el pi roig, el boix i el ginebre, entre altres, mitja hora desprès aproximadament s’arriba al poble, cal anar fins al molí de Bescaran des d’on caldrà seguir direcció a Estamariu.

Llocs de repòs:
• Refugi de Claror: refugi no guardat de 20 places equipat amb taules, bancs, graelles i punt d’aigua.
• Refugi de Roca de Pimes : refugi no guardat de 6 places equipat amb taula i bancs.
• Refugi de coll de Midós :refugi no guardat de 10 places equipat amb taula i bancs.

Punts d’informació propers :
• Oficina de turisme de Sant Julià de Lòria
Tel. +376 744 045 ; e-mail: turisme.lauredia@comusantjulia.ad ; turisme@comusantjulia.ad
Web: www.santjulia.ad
• Naturlandia, eco parc dels Pirineus
Tel. +376 741 444 ; e-mail: info@naturlandia.ad ; reserves@naturlandia.ad / Web: www.naturlandia.ad
• Espai d’informació Antic Molí de Bescaran.
Carretera de Bescaran a Estamariu s/n. A l’entrada del poble per carretera.

Restaurants i allotjaments:

Allotjaments :
A Andorra:
• Refugi de Claror: refugi no guardat de 20 places equipat amb taules, bancs, graelles i punt d’aigua.
• Refugi de Roca de Pimes: refugi no guardat de 6 places equipat amb taula i bancs.
Informació: Departament de Patrimoni Natural Tel.+376 875 712/ e-mail: refugis@govern.ad
A Bescaran:
• Refugi de coll de Midós :refugi no guardat de 10 places equipat amb taula i bancs.
• Allotjaments rurals Cal Penya - Tel. + 34 973 350 301
• Apartaments turístics Cal Josep- Tel. + 34 973 353 522
• Hotel Saó - Tel. + 34 973 352 609 http://www.saohotelbescaran.com

Restaurants :
A Naturlandia :
• Restaurant Borda de Conangle
Ctra. de la Rabassa km 18, tel. +376 840 054
• Restaurant Tobotronc
Ctra. de la Rabassa, Naturlandia, tel. +376 844 539/ e-mail: info@lacasadelformatge.com
A Bescaran:
• La Canal – Tel. + 34 973 350 301
• Restaurant Saó - Tel. + 34 973 352 609

Punts de serveis:
A Sant Julià de Lòria :
• Centre d’atenció primària de Sant Julià de Lòria. Tel.+376 843 243
• Farmàcia Creu Verda. Tel. +376 841 294
• Farmàcia de Lòria. Tel. +376741 221
A La Seu d’Urgell
• Fundació Sant Hospital. Passeig Joan Brudieu, 8 – Tel. + 34 973 350 050.

Activitats:
A Naturlandia :
Eco parc dels Pirineus: ens ofereix tot un ventall d’activitats com són, el tobotronc, el tir amb arc, BTT, la zona infantil d’inflables, el parc d’aventura inuit, el circuit de ponis, els tobogans de neu, les raquetes de neu, el múixing, l’esquí de fons, el circuit de diversió amb bicicleta, el biatló, el pràctic golf, el nòrdic walking, l’aula de natura i el parc d’animals.

Gaudeix

Observar :
A la zona de Claror:
• A la part alta del Camp de Claror, podem observar una estructura circular agro-ramadera . Aquests elements estan situats a la zona tampó de la vall del Madriu- Perafita-Claror (Patrimoni de la Humanitat) i tenen un bon estat de conservació.
A la zona del Pic Negre:
• Arribats al pic Negre (2.642 m) gaudirem de la magnifica panoràmica de 360º. Podem veure alguns dels cims més alts d’Andorra, del Pirineu Oriental, del Pirineu Central i una espectacular vista de la Serra del Cadí i l’Alt Urgell.
A la zona de Camp Ramonet:
• Passarem per Camp Ramonet que és un paratge únic per la seva situació ( 2.606 m ) i la seva orografia totalment plana .
A la zona Rabassa – Naturlandia:
• Parc d’animals , parc d’aventura inuit, , els tobogans de neu, les raquetes de neu, el múixing, l’esquí de fons, els circuits de diversió amb bicicleta, el biatló , el Nordic walking, BTT, l’aula de natura...,
A la zona de Bescaran:
• Ras de Caborreu
L’aigua del torrent de Caborreu fa de fita entre Catalunya i Andorra i la comparteixen els animals d’un i altre costat. S’arriba a un paisatge típicament alpí, prats alpins, sense vegetació arbustiva ni arbrada, on pasturen els animals a l’estiu on veurem: abeuradors, filats, mànegues pel bestiar, portells que cal tancar per evitar que s’escapin, etc.
• Casalins
Casalins és un antic campament militar construït a la postguerra per aturar una possible entrada de les tropes aliades, forma part doncs de la línia de defensa imaginària de búnquers i similars abundants a la comarca.
• Campanar de Sant Martí de Bescaran
Campanar romànic de Sant Martí d’estil llombard construït entre els segles XI o XII, tot i què el 1er esment documental data de l’any 914.
• Església nova de Sant Martí
Situada al centre de la població de Bescaran

Viure la natura:
Entre els ocells més abundants, s’hi compten el còlit gris (Oenanthe oenanthe), fàcil d’identificar per la conspícua taca negra sobre l’ull, la cotxa fumada (Phoenicurus ochruros), amb la cua de color vermell característic, i la llucareta (Serinus citrinella), bonic ocell de color groc verdós. Entre les verinoses tores blaves i els roquissars, la marmota (Marmota marmota) ens observa encuriosida. Aquesta espècie, originària dels Alps, és actualment molt abundant a tota la part oriental del Principat, fruit de nombroses introduccions i expansions des de zones properes. També és força abundant l’escurçó (Vipera aspis), espècie verinosa a la qual cal tenir respecte. Sovint el veurem prenent el sol, immòbil sobre una pedra.
La vegetació predominant canvia i apareixen altres arbres i plantes, majoritàriament pi negre (Pynnus unncinatta) i algun que altre avet (Abies Alba) a part d’abarsets ( Rhododendrom ferrigineum) i plantes tòxiques mortals com la tora blava (Aconitum napellus), els punts més alts del camí transiten per espais sense vegetació arbrada, és a dir, el típic hàbitat alpí. Hi ha plantes aromàtiques abundants com el timó (Thimus vulgaris).

Provar :
• Productes amb DOP (Mantega Cadí i formatge Urgèlia) i IGP (Vedella dels Pirineus Catalans).
• Formatges artesans del Pirineu.
• Embotits artesans: Donja, farcit de carnaval.
• Vedella bruneta i poltre del Pirineu.

Assistir :
A Sant Julià :
• Diada de Sant Sebastià, 20 de gener
• Diada de Canòlich, patrona de la vila, darrer dissabte de maig
• Exposició temporal al Museu del Tabac: de juny a octubre
• Festa Major de Sant Julià de Lòria: darrer diumenge de juliol + dos dies abans + dos dies després
• Vespres d’Estiu: juliol i agost
• Vila Medieval: darrer cap de setmana de setembre
A Bescaran
• Calderada de Carnaval (finals de Febrer)
• Festa del Roser de Bescaran (segon cap de setmana de Juliol)
• Trobada de Cançoners i Romancers de Bescaran ( tercer cap de setmana de Juliol)
• Caminada popular de Sant Martí des de la Seu a Bescaran passant per Estamariu ( mes d’ Octubre)
• Festa Major de Bescaran (segon cap de setmana de Novembre)

Descobrir :
• Patrimoni natural i cultural
Aconsellem descobrir els quatre itineraris d’ecoturisme : camí del llenyataire, camí del mestre d’obres, camí del blat i camí del pastor. Aquests itineraris permeten apreciar el ric patrimoni natural i cultural, descobrint espècies autòctones i envoltar-se d’una gran varietat de paisatges. Per a més informació contactar amb l’oficina de turisme al telèfon +376 744 045 ; e-mail : turisme@comusantjulia.ad / web : www.santjulia.ad
• Vall del Madriu Perafita-Claror:
Una part de l’etapa passa per la vall del Madriu - Perafita-Claror , aquesta vall va ser declarada l’any 2004 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en la categoria de paisatges culturals.
• Baixant a Sant Julià de Lòria:
La parròquia de Sant Julià de Lòria, permet apreciar un ric patrimoni natural i cultural, descobrir espècies autòctones i envoltar-se d’una gran varietat de paisatges a través dels itineraris d’ecoturisme. A la vegada, al llarg dels recorreguts, es descobriran alguns aspectes dels oficis que practicaven a la zona antigament. A través dels carrers, monuments i edificis de la vila coneixerem el llegat històric dels nostres avantpassats amb els itineraris de “l’home i la matèria” i el de la “Ronda Laurediana”. Aquest darrer ens permet conèixer la història del tabac a Andorra visitant el museu del tabac.
• Molí antic de Bescaran.

Bibliografia

Cartografia:
• Mapa del recorregut editorial Alpina a escala 1 : 40.000.
• Mapes 12.14 i 13.14 de Muntanyes d’Andorra a escala 1 : 10.000 editat pel Govern d’Andorra
• Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC): 04 Alt Urgell 1:50.000 -mapa comarcal de Catalunya.

Llibres de consulta
• Andorra Turisme & Comuns (2011). Guia de senderisme Camins d'Andorra.
• Associació per a la defensa de la natura (1994). Camí de Fontaneda, Pas a pas per Andorra, núm. 1. Andorra: Crèdit Andorra.
• Comú de Sant Julià de Lòria (2003). La Guia de camins de Sant Julià de Lòria, 17 itineraris a peu.
• Comú de Sant Julià de Lòria (2003). Laurèdia fa 100 anys.
• Comú de Sant Julià de Lòria (1999). Canòlich, ben aviat demà.
• Diari d’Andorra (2008). La vall del Madriu-Perafita-Claror. Patrimoni de la humanitat.
• Mas, D. & Marsà, F. (1999). Un viatge a principis del segle XX per Sant Julià. Andorra: Comú de Sant Julià de Lòria.
• Oliva, J. (1994). Tot l’Alt Urgell. Catalunya amunt i avall. Guia del Pirineu de Lleida. Lleida: Amunt i Avall.
• Pantebre, R. (1993). Bescaran. Andorra.
• Tort, J. (1992). Les Entitats Municipals Descentralitzades a Catalunya: una alternativa al microfundisme municipal?. Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 33-34, 269-284.

Go to top