Llengües

La Comella-Claror

La Comella-Claror

Descripció:
La primera part de l’itinerari és bastant exigent. El camí ascendeix pel bosc del Riguer, continua per pastures d’alta muntanya passant pel refugi de Prat Primer i segueix fins a la Collada. A partir d’aquí baixa en direcció a Claror on trobarem el refugi punt final de l’etapa.
Punt d’inici:
La Comella
Interès:
Natural, paisatgístic i cultural lligat a la cultura agrària i pastoral (Vall del Madriu-Perafita-Claror declarada Patrimoni de la Humanitat)

Dificultat

Classificació: mitja dificultat 

Nivell sortida: 1.270 m

Nivell arribada: 2280 m

Desnivell acumulat: 1221 m

Durada: 4 hores 40 minuts / 6 km

Senyalització

Tram Comella-Claror per Prat Primer: camí comunal 

Accés

Vehicle:

Accés en vehicle des d´Escaldes-Engordany fins a la Comella primer per la ctra. d’Engolasters CS-200 fins l’encreuament de la Plana i desprès per la ctra. de la Plana CS-101.

Des d’Andorra fins a la Comella per la ctra. CS-101 fins al km 4, disposem d’aparcament a l’alberg de la Comella.

Autobús:

A la Comella : Transport públic parroquial: Andorra la Vella –La Comella: www.andorralavella.ad

Taxi:

Reserves taxi Telèfon:+376 828 000 / +376 863 000 / +376 812 345.

Recorregut:

 • La Comella - Refugi de Prat Primer.

Des de l’alberg de la Comella, comencem l’itinerari pel camí que voreja el torrent, fins arribar al berenador de la Comella. Cal travessar-lo i iniciar el camí de Prat Primer fins la borda i prats de dall del cortal de la Plana.

A partir d’aquí, el camí es fa més costerut i ens conduirà al refugi de Prat Primer (2.230 m.).

 • Refugi de Prat Primer- Refugi de Claror.

Just en front del refugi continua el camí que ens ha de portar a la collada de Prat Primer (2.491 m.), on podrem gaudir de vistes espectaculars. En aquest punt, canviem de vessant i ens dirigim al refugi de Claror (2.280 m.).

Llocs de repòs:

La Comella :

 • La Comella: equipat amb taules bancs, graelles i punt d’aigua

Prat Primer :

 • Refugi de Prat Primer: refugi no guardat equipat amb taula, bancs i punt d’aigua.

Punts d’informació:

 • Oficina de Turisme d’Andorra la Vella:

Plaça de la Rotonda AD500 Andorra la Vella

Tel. + 376 873 03 / Web: www.turisme.andorralavella.ad / e-mail: turisme@comuandorra.ad

 • Alberg de la Comella

Ctra. de la Comella s/n , tel. +376 867 080. Web : www.alberglacomella.ad / E-mail : alberglacomella@comuandorra.ad

 

Restaurants i allotjaments:

Allotjaments:

A La Comella :

 • Alberg de la Comella (Comú d’Andorra la Vella) 96 places i menjador per a110 persones.

Ctra. de la Comella s/n tel. . +376 867 080. Web www.alberglacomella.ad / E-mail : alberglacomella@comuandorra.ad

A Prat Primer :

 • Refugi de Prat Primer: refugi no guardat , 6 places equipat amb taula, bancs i punt d’aigua.

Informació: Departament de Patrimoni Natural Tel.+376 875 712/ E-mail : refugis@govern.ad

A Claror :

 • Refugi de Claror: refugi no guardat, 20 places equipat amb taules,bancs, graelles i punt d’aigua.

Informació: Departament de Patrimoni Natural Tel.+376 875 712/ E-mail : refugis@govern.ad

Restauració:

Punts de serveis:

 • Alberg de la Comella: Self Service, Wi-Fi-vending, sala de lectura i d’audiovisuals, 3 sales diàfanes per a reunions, seminaris, conferències...

 • Centre d’Atenció Primària d’Andorra la Vella. Tel. +376 808942

 • Farmàcies

Activitats:

A la Comella:

 • Alberg de la Comella: on podreu practicar diferents esports i als voltants senderisme familiar, com pot ser el circuit de les Fonts.

A Andorra la Vella :

 • Centre Esportiu dels Serradells : situat al principi de la ctra. de la Comella , (piscina climatitzada estiu i hivern) podeu arribar-hi a peu o amb transport públic.

 

Gaudeix

Observar:

A la zona del Riguer:

 • Cortal de la Plana

El cortal de la Plana com a testimoni d’edificació. Podem observar el tipus de construcció tradicional de dos pisos amb el paller i el corral per poder donar de menjar al bestiar quan la neu empeny i s’apropa l’ hivern.

 • Carboneres

Es destaca la zona del Riguer com a testimoni de la producció de carbó vegetal. Més concretament per sobre del cortal de la Plana i fins arribar al planell de Prat Primer, hi podem trobar 14 carboneres utilitzades per la reunió de fusta i construcció de les pires crematòries pel processat i producció de carbó vegetal.

A la zona de Prat Primer

 • Construccions agro-ramaderes

A partir de 2.000 m, trobem petites cabanes i tancats d’ús forestal i agro-ramader, molts cops formant conjunt amb una roca granítica de grans dimensions. Dos orris, cabanes i pletes a la zona de la solana de Prat Primer són testimoni d’explotació ramadera. Són cabanes de planta circular o irregular, de dimensions molt reduïdes que disposaven de tot el necessari per al pastor per passar els dies de pastura a la muntanya.

A la zona Claror:

 • Camp de Claror

A l’altra vessant de la collada de Prat Primer, a la part alta del Camp de Claror, podem observar una estructura circular agro-ramadera. Aquests elements situats a la zona tampó de la vall del Madriu- Perafita-Claror tenen un bon estat de conservació.

 • Estany de la Nou

Més enllà del refugi de Claror hi trobem l’estany de la Nou, és dels pocs estanys de tots els Pirineus que s’alimenta d’aigües freàtiques. És un dels estanys més meridionals d’Andorra.

Viure a la natura:

Podem observar la merla de pit blanc (Tordus torcuatus), el reietó (Regulus regulus )o el pardal de bardissa (Prunella modularis). En la plana darrera del refugi de Prat Primer és fàcil veure i sentir marmotes (Marmota marmota) que tenen els seus caus a la propera tartera. A la zona de Claror i de l’estany de la Nou observem ocells com el reietó (Regulus regulus ), la mallarenga petita (Parus Ater ) i la mallarenga emplomada (Parus cristatus ). 

La primera part d’itinerari passa entre avellaners (Corylus avellana ) i gerderes (Rubus idaeus) abundants a la part baixa, i continua per una pineda de pi roig (Pinus sylvestris), boixos (buxus sempervirens ) i falgueres (Pteridium aquilinum ). En arribar a l’alçada de 1.420 m la vegetació és molt ufanosa, hi podem trobar alguns trèmols (Populus tremola), moixeres ( Sorbus aria ) i besurts ( Sorbus aucuparia) i més escàs l’avet ( Abies alba). Al planell de Prat Primer l’escassa presència de pi negre ( Pinus mugo uncicata) deixa pas al neret (Rhododendrun ferrugineum ) i a la vegetació de l’estatge alpí, amb prats de gesp (Festucion eskiae ).

Provar:

 • Trinxat

 • L’escudella de pagès

 • Les murgues farcides amb carn de porc

 • La truita de riu a l’andorrana

Assistir:

Andorra la Vella:

 • Cremada de Falles. Revetlla de Sant Joan: 23 de juny.

 • Festa Major: primer dissabte d’agost.

 • Festa Major de Santa Coloma: penúltim dissabte d’agost.

 • Fira d’Andorra: als voltants del 27 d’octubre (dia de la fira – concurs del bestiar).

Descobrir:

 • Zona arqueològica del Riguer

A la zona del Riguer l’explotació del combustible vegetal en espais de mitja i alta muntanya queda representat en aquest jaciment al fons de vall de Prat Primer , el desnivell entre la primera i l’última localitzada és d’uns 400 m. S’ha localitzat un total de 14 carboneres , amb traces de carbons en la seva superfície.

Consta de l’estructura de terrasses en vessant i al marge del riu . La situació garantia la reunió de fustes dels boscos immediats i la construcció de pires crematòries pel procés i producció de carbó vegetal.

 • Cabanes i tancats de la vall de Prat Primer

Es tracta d’un conjunt arquitectònic localitzat a la cara NW de la vall de prat Primer . El conjunt està format per tres tancats de forma rectangular que aprofiten una zona ampla entre prats i tartera. El tercer tancat es situa en el punt més baix.

Les dues cabanes localitzades a la vessant W de la vall de Prat Primer es troben adossades a una tartera.

 • Estructura circular a la part alta de Camp de Claror

Mesura 4,5 x 4,5 amb una petita obertura encarada a l’E amb un petit recinte adossat que li dona una forma de 8 en la seva vista en planta. El seu mur perimetral de pedra seca amb blocs de granit grans i mitjans està força enrunat, amb una sola filada bassal i una filera de pedres conservada .

 • Vall del Madriu- Perafita-Claror

L’itinerari passa per la vall de Prat Primer i acaba a la zona de Claror. Precisament la Zona de Perafita-Claror conjuntament amb la vall del Madriu, va ser declarada a l’any 2004 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en la categoria de paisatges culturals. Per conèixer millor la vall del Madriu-Perafita-Claror, s’aconsella visitar el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM) a Escaldes-Engordany, tel. +376 890 879 - Web : www.e-e.ad / E-mail : ciam@e-e.ad

 

Bibliografia

Cartografia

 • Mapa del recorregut de l’editorial Alpina 1 : 40.000

 • Mapes 7.14, 12.14 i 13.14 de Muntanyes d’Andorra a escala 1 : 10.000, Govern d’Andorra

Llibres de consulta:

 • Comú d’Andorra la Vella. Andorra la Vella Capital dels Pirineus. Andorra: Biocom.

 • Dalmau, J. (1995). A peu. 13 itineraris per Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda. Andorra: Comú d’Andorra la Vella.

 • Diari d’Andorra (2008). La vall del Madriu-Perafita-Claror. Patrimoni de la humanitat.

Go to top